Vuodesta 2013 Seinäjoen kaupunginvaltuustossa istunut Henna Rantasaari on päättänyt luopua paikastaan valtuustossa, kun hänet vallittiin Seinäjoen kaupungin hyvinvointipäällikön virkaan.

– Mietin asiaa pitkään. Velvoitetta luopua ei ole, mutta koen tämän kaikille parhaimmaksi vaihtoehdoksi. Hyvinvointipäällikkönä teen tiivistä yhteistyötä kaikkien kaupungin toimialojen kanssa ja eteeni tulee väistämättäkin samoja asioita, joista valtuustossa päätetään. Ja koen myös, että vihreä ryhmä ansaitsee valtuutetun, joka pystyy tarkastelemaan päätöksiä täysin objektiivisesti.

Rantasaari oli ehdolla kuntavaaleissa jo vuonna 2008, ja tuli silloin valituksi varalle pitkään vihreiden valtuutettuna Seinäjoella olleelle Juha Koivistolle. Henna vaikutti tuon kauden myös nuorisolautakunnassa. Valtuustovuosiensa aikana Rantasaari ehti istumaan niin kaupunginhallituksessa, vetämään läpi kahdet eduskuntavaalit ja pyörittämään vihreiden järjestötoimintaa niin maakuntatasolla kuin Seinäjoella. Rantasaari oli vuosia vihreiden ainut valtuutettu Seinäjoella, kunnes vuoden 2017 vaaleissa paikkamäärä nousi kolmeen.

Laura Ala-Kokko nousee nyt ensimmäistä kertaa Seinäjoen kaupunginvaltuustoon, mutta hän saattaa olla historiallisesti ensimmäinen sekä Vaasassa että Seinäjoella palvellut kaupunginvaltuutettu. Ala-Kokko toimi Vaasassa kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2013, kunnes muutti Seinäjoelle vuoden 2020 kesällä. Valtuustouransa aikana hän toimi myös kaupunginhallituksen jäsenenä vuodesta 2017 aina muuttoonsa saakka. Tällä hetkellä Ala-Kokko on Seinäjoen kaupunkiympäristölautakunnan jäsen, kaupunginhallituksen varajäsen ja on mukana Vihreät Naiset ry:n hallituksessa.

– Seinäjoelle muutettuani oli selvää, että tahdon jatkaa vaikuttamista myös uudessa kotikaupungissani. Varavaltuutetun paikka ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsenyys olivat mieluisat tehtävät kuntavaalien jälkeen. Arvostan valtavasti Hennan vuosien varrella tekemää työtä niin Seinäjoen valtuustossa kuin Vihreissä, ja hänen valtuustopaikasta luopumisensa tuntuu tietenkin haikealta. Samalla olen valtavan innoissani varsinaisen valtuutetun paikasta, ja odotan entistä tiiviimpää yhteistyötä niin muiden valtuutettujen kuin viranhaltijoidenkin kanssa. Onneksi Henna jatkaa kaupungin kehittämistä omassa työssään, eikä yhteistyö hänenkään kanssaan lopu tähän.

Sekä Rantasaari sekä Ala-Kokko olivat myös vihreiden kärkiehdokkaina vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, joissa he olivat kaksi puolueen listalla eniten ääniä saaneita, Ala-Kokko Vaasasta, Rantasaari Seinäjoelta. Kaksikko on myös johtanut Vaasan vaalipiirin vihreitä, Rantasaari ensin ja Ala-Kokko hänen jälkeensä.

Molemmat naiset ovat olleet näkyviä poliitikkoja kotikaupungeissaan, vaikka ovatkin edustaneet pientä ryhmää. Sosiaalisella medialla on ollut iso vaikutus, Henna ja Laura ovat ottaneet somen kanavat haltuun heti vaikuttajauransa alusta, mikä ei ollut vielä tuolloin kovin yleistä.

– Olo on haikea, mutta samaan aikaan luottavainen. On helppo väistyä, kun tietää, että valtuutettuna jatkaa juuri Laura. Oma työ Seinäjoen asukkaiden puolesta jatkuu, mutta vain eri roolissa.