Kirjoitin jo lokakuussa, kuinka Elokapinaa vastustavilla ja kritisoivilla on vahvat kaksoisstandardit. Tämä vahvistui viimeistään, kun Convoy Finland -mielenosoitus sekoitti Helsinkiä, tukki autoillla katuja ja yltyi väkivaltaiseksi. Toisin kuin rauhanomaisessa Elokapinan mielenosoituksessa, Convoy-mielenosoituksessa syyllistyttiin useisiin haitantekoihin ja rikoksiin.

En silti ole löytänyt Elokapinaa kririsoivien ihmisten paheksuvia kommentteja somesta. Ei ole Convoyta kutsuttu terrorismiksi ja vaadittu mielenosoitusoikeuden rajoittamista. En nähnyt vaatimuksia Convoy-mielenosoittajien pamputtamisesta, kaasuttamisesta ja päälle ajamisesta. Enkä nähnyt samoja Elokapinaa kritisoivia kansanedustajia kertomassa, kuinka ovat huolissaan hälytysajoneuvojen kulkemisesta. Sen sijaan Convoy-mielenosoitukseen näytti jopa osallistuvan näitä Elokapinaa kritisoivia päättäjiä.

Ennen kaikkea olen ihmetelly, missä viipyy entisten ministerien Risikko (kok) ja Häkkänen (kok) voimakkaat paheksunnat ja vaatimukset tuomita tämä Convoy-mielenosoitus? Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevien nuorten väkivallaton Elokapina sen sijaan on aiheuttanut entisten ministerin voimakkaan paheksunnan jo useamman kerran.
Etenkin juuri kokoomuksen edustajilla onkin ollut haasteita puhua Convoysta. Kansanedustajien suunnasta on vyörytetty paheksuvia kommentteja Elokapinaa kohtaan, mutta nyt somessa vallitsee syvä hiljaisuus. Toki lukuunottamatta niitä paria, jotka onnistuvat tämänkin mielenosoituksen yhdistämään Elokapinaan. Elokapinan ympärillä pyörinyt keskustelu näyttäytyykin tämän jälkeen enää todella tekopyhältä jeesustelulta.

Kaksoisstandardeja löytyy toki myös poliisin ja median toiminnassa. Kun Elokapinan syyskapina mielenosoitus alkoi klo 18.00, antoi poliisi poistumiskäskyn klo 18.44. Convoy valtasi mannerheimintien perjantaina klo 18.00, mutta poistumiskäsky tuli kuitenkin vasta 02.00. Myös pidätysmäärissä oli huomattavat erot, eikä edes poliisiin kohdistunut väkivalta nostanut samanlaista voimankäyttöä kuin Elokapinaa kohtaan.

Mediassa Elokapinasta on löydetty jos mitä moitittavaa, mutta Convoysta puhuttiin perjantain osalta jopa karnevaaleina ja vappuun verrattavissa olevana juhlana. Edes toimittajiin kohdistuneet solvaukset ja käsiksi käymiset eivät ainakaan kaikissa näytä herättävän samaa huolta kuin paikallaan istuvat nuoret. Eikä varmaan yllätä, että politiikan erikoistoimittajat ovat myös vaienneet nyt täysin, toisin kuin Elokapinan kohdalla,

Ehkäpä ensi kerralla Elokapinan kannattaa siis tuoda muutama auto tielle, heiluttaa Suomen lippuja ja laulaa maamme laulua sekä vetää perinteiset suomalaiset lärvit. Tällöin konservatiivit eivät paheksu mielenosoitusta ja mediassa puhutaan leppoisesta karnevaalitunnelmasta.

Suomessa on ihmisiä, jotka ovat huolissaan erilaisista asioista ja heillä on oikeus mielenosoitukseen ja jopa kansalaistottelemattomuuteen, kun ketään ei vahingoiteta ja mahdollisista sanktioista kannetaan henkilökohtaisesti vastuu. Tämän toteaminen ääneen ei myöskään ole kehotus toimia vastoin sääntöjä. Mielenosoitus saa myös aiheuttaa häiriötä, mutta väkivaltaa ja riehumista ei tarvitse kenenkään suvaita. Itse puolustan vahvasti jokaisen mielenosoitusoikeutta ja näin suosittelisin tekemään myös kaikkien muiden, vaikka mielenosoituksen aihe ei itseä miellyttäisikään.

Toki edelleen paras tapa vaikuttaa asioihin Suomessa on äänestäminen. Älä siis ainakaan jätä äänestämättä, jos asioissa on mielestäsi korjattavaa.


Tuomas Ojajärvi
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Seinäjoki

Kirjoitus julkaistu Ilkka-Pohjalaisen mielipidepalstalla 11.2.2022