Lehdet ja some on ollut jälleen täynnä lähinnä nuorista koostuvan, väkivallattoman elokapina-kansanliikkeen paheksujia, ja myös päätoimittajat tykkäävät myötäillä tätä mölykeskiluokkaa pääkirjoituksissaan. Koko Suomi tuntuu menevän sekaisin yhden kadun katkaisusta Helsingissä, kun sen tekevät nuoret. Kaksoisstandardit vain paistavat pahasti paheksujilla.

Nämä tulevaisuudestaan huolissaan olevat nuoret näyttävät paheksujaporukan mielestä tekevän kaiken väärin, väärään aikaan ja väärässä paikassa. Ilmastolakot ja ilmastomielenosoitukset ovat lähtökohtaisesti väärin ja typerää touhua. Ilmastotoimia pitäisi vaatia hiljaa jossain syrjässä, ettei keskiluokka vain häiriinny. Mutta kun autoilijat tai turverekat valtaavat Mannerheimintien tai maanviljelijät sekoittavat liikenteen traktorimarssillaan, niin se on mahtavaa toimintaa herroja vastaan.

Missä onkaan koko Suomen paheksunta kun nämä edellä mainitut sekoittavat Helsingin liikenteen tai kun autoilijat mielenosoituksessa rikkoo lakia? Missä ovat vaatimukset, että autoilijoiden tulisi mennä osoittamaan mieltään sinne missä todelliset syyt bensankorotukseen on eli öljyntuottajamaihin? Missä ovat päätoimittajien maksimaalisia klikkejä hakevat pöyristyvät kolumnit?

Tiesittehän, että Suomessa auton äänimerkkiä saa laillisesti käyttää kahdessa tilanteessa: ohituksessa, mutta vain taajaman ulkopuolella valoisaan aikaan sekä silloin, kun äänimerkin käyttö ”vaaran välttämiseksi on tarpeen”. En kuitenkaan ole kuullut, että autoilijoita olisi poliisin toimesta sakotettu tästä lainvastaisesta toiminnasta bensakapinan mielenilmauksissa Helsingissä. En ole kuullut somessa huutoa, että lakia tulisi noudattaa. Ei ole kuulunut vaatimusta, että sisäministerin tulisi voimakkaasti tuomita tämä lakia rikkova toiminta. Eikä ole kuulunut, että tästä lainvastaisuudesta johtuen bensakapinaa verrattaisiin terroristeihin.

Nuoria onkin helpompi lyödä kuin esimerkiksi bensakapinaa, mutta se on todella halpamaista. Etenkin kun iskut tulevat hyvin toimeentulevalta keskiluokalta. Mitä jos siis ensi kerralla keskittäisitte paheksuntanne ensin peiliin ja puolustaisitte näitä aktiivisia nuoria, jotka vaativat toimia tärkeän asian puolesta. Vaikka se teitä kuinka ärsyttääkin, niin ongelma ei ole elokapina vaan tuhoisasti etenevä ilmastonmuutos ja teidän haluttomuus muuttaa omaa toimintaa sen estämiseksi.

Tuomas Ojajärvi
Kaupunginvaltuutettu

Kirjoitus julkaistu Ilkka-Pohjalaisen mielipidepalstalla 7.10.2021