Henna Rantasaari piti ryhmäpuheen talousarviosta:

”Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut.

Tulevasta vuodesta on jälleen tulossa tiukka, kuten monesta edeltävästäkin. Haasteita riittää, kuten olemme kuulleet.

Pidän rahoitusjohtajan positiivisesta asenteesta ja ajatuksesta siitä, että kyllä me tästä selviämme. Niin uskon minäkin. Talousarvion valmistelussa on lähdetty hyvin liikkeelle strategiasta, niinkuin kuuluukin. Muistan vuosia, jolloin strategiaan ei ole edes vilkaistu tässä vaiheessa. Meitä on kaupunginhallituksessa informoitu hyvin koko valtakunnan tasolla olevasta hankalasta tilanteesta esimerkiksi verokertymätilanteeseen liittyen.

Muuten talousarvion valmistelu on ollut valitettavan suppeaa. Olemme kyllä hallituksessa käyneet lukuja läpi, mutta toimialojen sisällöistä emme ole saaneet juurikaan tietoa. Käyttömenoista ei ole puhuttu juuri lainkaan. Valtuutetuilla tilanne on vielä pahempi. Syksyn yhteinen talousarvioseminaari käytettiin sinänsä tärkeään asiaan, sairaanhoitopiirin tiedotustilaisuuteen, mutta valitettavasti se ei auta meitä talousarvion rakentamisessa.

Tietoa on toki saanut kysymällä, mutta kaikkea emme ymmärrä kysyä. Luku talousarviossa ei kerro, mitä sen sisään kuuluu. Me tarvitsemme tarkempaa tietoa, jotta tiedämme, mihin tekemämme päätökset vaikuttavat.

Vihreässä valtuustoryhmässä olemme erittäin huolissamme kouluista ja koululaisista. Toimialojen esityksissä oli esitetty perustettavaksi neljä koulupsykologin virkaa. Perusteena näille viroille oli kirjattu oppilaiden jatkuvasti lisääntyvä psyykkinen oireilu. Oireilevien ja hoidollisen tuen tarpeessa olevien lasten kuntoutusta ei pystytä hoitamaan pelkästään koulun erityisopetus- ja avustajapalvelulla. Avustajille, joita myös ollaan vähentämässä.

Psykologipalvelut ovat osa oppilashuoltoa, joka kuntien on lain mukaan järjestettävä. Kyseessä on lasten ja nuorten hyvinvointia koskeva laki. Vuonna 2014 psykologipalvelut tulivat lakisääteisiksi myös toiselle asteelle eli lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin. On ymmärrettävää, että kunta on jäljessä toista astetta koskevan lain vaatimusten toteuttamisessa, mutta peruskoulujen tilannetta ei voi selittää samalla tavalla.

Meidän ryhmän oikeudentajuun ei mene se, että lasten ja nuorten mielenterveydettä ei voida hoitaa, koska taloudellisen tilanne on huono. Se ei ole kestävää, eikä todellakaan vie meitä sinne menestyjien tielle. Emme me sano jalkansa murtavalle lapsellekaan, että valitettavasti emme nyt pysty sinua hoitamaan.

Sosiaali- ja terveyspuolelle ollaan palkkaamassa kaksi psykologia, joista toinen on osoitettu alakoulutiimiin. Tämä on tärkeä lisäys, mutta ei riittävä. Tällä hetkellä oppilaiden on odotettava pääsyä psykologille jopa vuosi, kun lain mukaan vastaanotolle tulisi päästä 7 vuorokaudessa. Siinä paukkuvat kaikki mahdolliset suositukset ja vaatimukset. Inhimillisiä kärsimyksiä en uskalla edes ajatella.

Siksi esitämme henkilöstösuunnitelmaan lisäyksen siten, että Terveydenhuollon toimialalle perustetaan 2 koulupsykologin virkaa 1.8.2020 alkaen. Kulut näistä kahdesta ovat vuodelle 2020 noin 50 000€, perustuen toimialan laskelmaan. Seuraavana vuonna kulut ovat 120 000€.
Koko kaupungin henkilöstökulut ovat vuodelle 2020 201,7 miljoonaa.
50 000 € ja kaksi psykologia on siellä pisaraakin pienempi osuus.

Entä mistä tuo raha sitten otetaan? Emme halua leikata sitä muualta. Onneksi muitakin vaihtoehtoja on, kuten on huomattu. Teimme hallituksen kokouksessa viime viikolla päätöksen, että emme peri hulevesimaksuja vuonna 2020, kuten alkuperäisessä esityksessä oli. Tuo summa, 0,9 miljoonaa €, joka piti saada hulevesimaksuista, lisättiin heittämällä tulopuolelle verotuloihin. Meidän näkemyksen mukaan tähän samaan soppaan mahtuu vielä 50 000 € näitä kahta koulupsykologia varten. Esitämme siis, että tämä 50 000 lisätään tuloina verotuloihin.

Paitsi että tämä lisäys on meidän arvojemme mukaista ja sijoitus tulevaisuuteen, uskomme tällä lisäyksellä olevan merkitystä myös erikoissairaanhoidon menoihin. Kun pystymme tarjoamaan palvelut omana toimintana, vähenevät kulumme erikoissairaanhoidon puolella.

Muutama sana investoinneista. Investoimme tänäkin vuonna paljon, vaikka paljon on jätetty ulkopuolellekin. Investointeihin ryhmämme on tyytyväinen. Hyvä että panostetaan kouluihin, enkä malta odottaa, että uusi Tammikampus valmistuu. Sivistykseen panostaminen tulee aina takaisin moninverroin.
Törnävän koulun tilanne mietityttää myös meidän ryhmää. Toivomme avointa keskustelua eri ratkaisuista. Meidän tulee kuulla asianosaisia, eli koulua, oppilaita, heidän perheitään ja koulun henkilökuntaa. Ensi vuodelle budjetoitu 1,9 miljoonaa on ensi vuoden toimiin varmasti riittävä, jatkosta tulee päättää, kun eri vaihtoehdot on käyty läpi ja lopullinen päätös tehdään.

Tällä pienellä lisäyksellä henkilöstösuunnitelmaan vihreä valtuustoryhmä on valmis hyväksynään niin henkilöstösuunnittelman, esitetyt veroprosentit ja talousarvion.”